Provoiaj - Scoala de soferi Bacau - Informatii utile

Conditii preliminare

Pentru a putea obtine permisul de conducere, trebuie sa indepliniti urmatoarele conditii:

a. sa aveti varsta de cel putin:
- 16 ani impliniti, pentru subcategoriile A1 si B1
- 18 ani impliniti, pentru categoriile A, B, BE, C, C1, CE, C1E si Tr;
- 21 de ani impliniti, pentru categoriile D, DE, Tb si Tv, precum si pentru subcategoriile D1 si D1E;

b. sa urmati un curs de pregatire teoretica si practica al unei scoli de soferi;

c. sa fiti apt din punct de vedere medical si psihologic pentru conducerea autovehiculelor din categoriile si subcategoriile pentru care solicitati examinarea;

d. sa nu fi fost condamnat(a), prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva, pentru o infractiune la regimul circulatiei pe drumurile publice sau de omor, lovire ori vatamare cauzatoare de moarte, vatamare corporala grava, talharie sau de furt al unui autovehicul;

e. sa fiti declarati admisi in urma sustinerii examenului auto cu politia - atat proba teoretica (examenul auto pe calculator), cat si cea practica (traseul) pentru categoria / subcategoria dorita

_____________________________________________________________________________________________________________________________

Pregatirea

Testul auto preliminar

Conform noilor reglementari, inaintea inceperii pregatirii practice (adica a orelor de condus) elevii inscrisi la o scoala de soferi trebuie sa aiba niste cunostinte minime legislative. In acest sens se sustine un test la sediul scolii de soferi pentru verificarea cunostintelor teoretice.

 De regula se administreaza teste de 26 de intrebari (similare cu cele de la examenul auto - proba pe calculator), din care elevul trebuie sa cumuleze minim 15 puncte (pentru a putea incepe pregatirea practica). In functie de scoala de soferi, testul va fi sustinut in formatul vechi (adica pe hartie) sau in formatul nou (pe calculator). Dovada promovarii testului cu minim 15 puncte va fi depusa la dosarul personal, alaturi de restul documentelor.

Efectuarea orelor de condus

Partea cea mai importanta a pregatirii, in vederea sustinerii examenului auto, este pregatirea practica. Aceasta consta in efectuarea orelor de condus, sub supravegherea instructorului auto.

 Cursurile de pregatire practica (orele de condus) au o durata de 30 ore pentru categoriile A si B, 54 de ore pentru categoria C si 14 ore pentru categoria CE.

 Pe parcursul celor 30 de ore de conducere (de regula echivalentul a 15 sedinte) elevul trebuie sa invete functiile masinii, sa controleze masina, sa poata merge in conditii de siguranta, sa faca viraje, parcari, garari, intoarceri, precum si plecarea din rampa.

_____________________________________________________________________________________________________________________________

Dosar

Intocmirea si depunerea dosarului

Dosarul pentru examenul auto se intocmeste pe o perioada mai lunga de timp, procesul incepand odata cu inscrierea la scoala de soferi.

Scoala noastra ofera facilitati la intocmirea dosarului de inscriere, insa anumite acte trebuie obtinute chiar de catre elev.

Aveti mai jos lista completa a actelor necesare:

a. Cerere tip de inscriere la scoala de soferi si Fisa scolarizare (se primesc si se completeaza la scoala de soferi)

b. Carnetul de elev al scolii (Trebuie sa il aveti cu voi la toate orele de condus. Pe carnet, instructorul auto trebuie sa va treaca fiecare sedinta de conducere).

c. Avizul psihologic obtinut in urma sustinerii testului psihologic (se obtine in cadrul scolii)

d. Fisa medicala (implicit si avizul medical).

 e. Cazier judiciar- se obtine de la sectia de Politie de pe raza sectorului unde domiciliati, Are o valabilitate de 6 luni. Pentru a obtine cazierul judiciar aveti nevoie de un act de identitate, un timbru fiscal de 1 leu.  

Detaliile complete privind cazierul judiciar le gasiti pe site-ul politiei romane (http://www.igpr.ro/directia_cazier.htm)

 f. Alte documente necesare:

- copie dupa actul de identitate (se realizeaza la sediul scolii)

- chitanta CEC taxa examen auto (de la cel mai apropiat sediu CEC de resedinta voastra)

- 2 fotografii tip buletin (se realizeaza la sediul scolii)

_____________________________________________________________________________________________________________________________

Examenul auto

Examenul auto este compus din doua parti: una teoretica (testul grila) si una practica (traseul).

Testul auto (Sala)
Prima proba a examenului auto, consta in sustinerea unei probe teoretice, cunoscuta si sub denumirea de sala. Testul auto consta dintr-un chestionar auto de 26 de intrebari grila cu varianta multipla de raspuns (o intrebare poate avea una, doua sau trei variante de raspuns). Pentru a promova acest examen trebuie sa acumulati minim 22 de puncte din cele 26.

 Intrebarile din chestionarul auto  sunt din Codul Rutier actual si din Regulamentul de aplicare a Codului Rutier. Chestionare in conformitate cu legislatia auto in vigoare gasiti si pe site-ul nostru, respectand structura si stilul intrebarilor care se dau la examenul auto.

Pregatirea in vederea promovarii acestui test presupune:
- citirea legislatiei rutiere: Codul rutier (Ordonanta de urgenta nr. 195/12) si Regulamentul de aplicare a ordonantei de urgenta.
- rezolvarea chestionarelor auto
- participarea la cursurile de pregatire teoretica si practica ale scolii dvs. de soferi

Proba practica (Traseul)
Odata promovata proba teoretica, urmeaza sa sustineti proba practica, adica traseul auto.
Pentru categoria B:
La acesta proba veti fi asistat de un politist (care va sta pe locul din dreapta) si pentru corectitudinea examenului, in spatele vostru va sta un alt elev.

 Examenul auto pentru proba practica consta in parcurgerea unui traseu si efectuarea unor manevre in trafic (la cererea examinatorului). Odata ce ajungeti la volan, trebuie sa incepeti pregatirea de plecare: reglarea scaunului in functie de pedala de ambreiaj, reglarea oglinzilor si punerea centurii. Apoi, cand politistul va zice ca puteti pleca porniti motorul, trageti frana de mana, bagati masina in viteza si plecati de pe loc.

Pe parcursul traseului fiti atenti: sa pastrati banda; atunci cand schimbati banda sau directia de mers semnalizati; aveti mare grija in a acorda prioritatii (aceastea este una din greselile cele mai frecvente ale elevilor).
Exceptand manevrele de mers spre stanga/dreapta clasice, politistul rutier va mai poate cere sa executati una din urmatoarele manevre: mersul inapoi, parcarea cu fata, parcarea laterala, gararea (parcarea cu spatele), plecarea din rampa sau intoarcerea din 3 miscari.

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 Tips&Tricks pentru promovarea examenului auto:
- nu lipsiti de la cursurile de pregatire teoretica si practica
- daca va simtiti nesiguri pe abilitatile voastre de condus luati cateva ore suplimentare de condus
- inainte de examen dormiti bine
- pe parcursul examenului pastrati-va calmul si fiti foarte atent la ce va spune politistul examinator


Chiar daca ati facut o mica greseala in trafic, continuati cu fruntea sus! Pentru schimbarea gresita a vitezei sau pentru ca va "moare" motorul, nu va poate pica, daca veti demonstra ca a fost o simpla eroare si ca in rest merge totul bine.

Daca reusiti sa convingeti examinatorul ca stiti sa va descurcati in trafic si nu constituiti un pericol public, permisul este al dumneavoastra!

LINKURI UTILE

http://e-drpciv.ro/ 
http://www.permis-de-conducere.ro/chestionare-auto/b
http://www.legislatierutiera.ro/
http://permis.politiarutiera.ro/
Odorizante personalizate
Seifuri certificate antiefractie si antifoc